This is a free Purot.net wiki
Pages

  • View:

Päivän ja viikon kysymykset

Päivänkysymys 10.1.2012

Rutinoituminen

Työpaikkojen jatkuvana ongelmana on kuinka työntelijät eivät enää erota päiviä toisistaan, sillä jokainen päivä tuntuu täyisin samalta. Työskentely useammassa vuorossa voi tuoda tähän pientä helpotusta, mutta ennen kaikkea työtehtävien tulisi olla monipuolisia ja rikkonaista. Työtehtävien täydellinen vaihto päikseen tai kokonaan saman puljun eri osastolle voi tuntua työtekijältä joka virkistävältä. 

Mietteitä?

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys To 29.12.2011

Myrsky ja mylväys

Joulun tienoilla myrsky ravisteli Suomea ja sähköt katkesivat sadoilta tuhansilta. Nyt kun sähköt alkavat palata on aika miettiä miten tälläisiin tilanteisiin tulisi tulevaisuudessa varautua. Mitä tehdä kun ulkotyöt eivät houkuta tai ovat jopa vaarallisia ja sisällä ei sähköistyneen työverkoston takia ole mahdollista tehdä juuri mitään. Entä jos puhelimetkaan eivät ota kenttää? Onko tämä oiva syy pitää siivous- tai inventaariotalkoot vai pistetäänkö vain lappuluukulle ja palataan asiaan ehkä huomenna.

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 3.1.2012

Paikka A -> Paikka B

Monilla meistä on omat toimipisteensä, pöytänsä ja muut työkalunsa. Onko vastaasi tullut muuttoa toiseen työpisteeseen tai työpaikkaan saman organisaation sisällä, jolloin pitää katsoa että kaikki kimpsut ja kampsut tulevat mukaan eikä mitään jää jälkeen. Entä jos jää? Kuinka tärkeää on työntekijälle että tällä on vakiopaikka johon aamulla istua, tai oma tila josta tämä omat tavaransa lyötää, voisiko täysin jaettu tila toimia myös, jossa kaikki on yhteistä ja paikat varataan sitä mukaan kun ehditään? 

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Joulukysymys 22.12.2011

Joulun tarkoituksen lyötäminen työympäristöstä

Joululomat lähenevät ja he keillä on lomia lähtevät niille. Toiset ovat töissä myös joulun ja uudenvuoden välillä aattoihin asti. Joulu on rauhoittumisen aikaa niin kotona kuin myös työpaikoilla ja pajoilla. Miten joulun sanoman ja tunnelman voisi saavuttaa työyhteisössä, kuitenkaan antamatta kaikille joululahjaksi lomaa? Voisiko esimerkiksi työajoista joustaa enemmän vai antaa pajalaisten puuhailla enemmän omia juttujaan ja välttää raskaampia ja vaativampia työtä. Entä miten tälläinen toiminta vaikuttaa asiakkaan näkökulmaan?

"Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat" - Koskela - Tuntematon Sotilas

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 15.12.2011

Ihmemies MacGyver

 

-Mikkelin tehoputsaajat, Jukka Tarpiainen puhelimessa
-Meillä olisi teillä hyvä harjoittelija tarjolla
-Anteeksi, mistähän tämä puhelu tulee
-Ai niin, Mikko Purtiainen työpajalta, niin se harjoittelija
-Otamme harjoittelijoita ainoastaan tammikuussa, kirjallisilla hakemuksilla
-niin mutt.. TUUT,TUUT,TUUT
 
Sivuilla on herännyt epäilys pajaohjaajien kyvyistä markkinoida nuoria. On toki mahdollista saada ohjaaja, joka on hyvä opastamaan nuoria työnteossa ja tarpeeksi sujuva sanainen saamaan kiireisen yritysjohtajan kiinnostumaan yhteistyöstä, mutta tälläiset ihmemiehet ovat harvassa. Olisiko tähän parempaa ratkaisua? Pitäisikö tähän saada sittenkin ehkä trademonomi tai vastaava, joka erikoistuisi toimimaan linkkinä yrityksen ja pajan välille? Tällöin hänellä olisi tosin heikompi näkemys jokaisen pajalaisen kyvyistä ja mihin pajat pystyvät.

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

Päivän kysymys 14.12.2011

Omantunnon kysymys

 

Sopimus on solmittu sinun ja Mikkelin kitara Oy:n välille. Hommaksi sovitte kitaran teon ja työ suoritetaan pajalla. 
 
Pajalla alkuopettelun jälkeen huomaat hallitsevasi soittimien teon ja lopputulosta voi vain ihailla. Pari viikkoa ennen työ luovuttamista, teet vielä viimeisen lakkauksen ja jätät projektityösi kuivumaan. Tullessasi aamulla töihin huomaat katastrofin iskeneen. Hylly on yön aikana romahtanut ja upea kitarasi ei kelpaa enää kuin polttopuuksi. Tiedät pystyväsi tekemään kaiken alusta, jos vain raadat hulluna, unohdat lakisääteiset työajat ja heität hyvästi sosiaaliselle elämälle. Mitä teet?
 
1) Otat yhteyttä työnantajaan, kerrot tilanteen ja pyydät jatkoaikaan, jotta saisit työn tehtyä.
 
2) Teet kahdessa viikossa sen mitä on tehtävissä, työajan puitteissa. 
 
3) Soitat tyttö/poikakaverille ja sanot että sinua on turha häiritä, hommat painaa päälle, kitaran teko on elämäni
 
4) Annat homman olla, ei sieltä olisi työpaikkaa tullut kumminkaan

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 13.12.2011

Teen mitä tahansa hommia, mutta en tuota

 

Olet vuosien opiskelun jälkeen vihdoin valmistunut haluamallesi alalle, mutta valitettavasti töitä ei ole löytynyt. Pajalla olet kuitenkin saanut mahdollisuuden ylläpitää osaamistasi.
Paikallinen siivous-, hoitoalan- tai jokin muu yritys on sitten saatu yhteistyöhön ja se olisi valmis ottamaan sinut harjoittelijaksi. Työ on yksinkertaista, eikä vaadi juurikaan opastusta. Ongelmana on, että homma ei liity mitenkään siihen mitä olet opiskellut, etkä ole koskaan edes halunnut kyseisiin hommiin. Joten päätät kieltäytyä harjoittelusta.
 
Mitä tehdä tilanteessa, jossa pajalainen kieltäytyy tarjotusta työstä? Pajan maine hyvänä työvoiman tarjoajana heikkenee ja tuskin yritys on jatkossa halukas lähtemään projekteihin mukaan, jos sillä on vaikeuksia saada harjoittelijoita pajalta. Pitäisikö harjoittelunpaikan olla pakollista, vaikka henkilö itse ei katsoisikaan siitä olevan hänelle mitään hyötyä? 

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Viikon kysymys 12.12.2011

Keppi on laho, eikä porkkanankaan kunnossa ole kehumista

 

Mikkelin työpajojen ja yritysten yhteistyön suurin hyötyjä on tietysti pajalainen. Hän saa työkokemusta, kosketuksen alan yritykseen ja muutenkin paremman näkemyksen mitä häneltä odotetaan työelämästä. Työpajoillekin yhteistyö antaa lisää mahdollisuuksia parantaa toimintaansa.
 
Mutta mitä hyötyä tästä on yrityksille? Harjoittelijoitahan tulee ovista ja ikkunoista(=kouluista). Eikä voida olettaa, että heillä on tarvetta tai mahdollisuutta työllistää edes pientä osaa pajojen harjoittelijoista. Tästä huolimatta on ehdottoman tärkeää, että firmoja saadaan runsaasti mukaan tähän projektiin.
 
Kuinka siis saamme houkuteltua  heitä osallistumaan? Tarjoaisimmeko osallistujille ilmaista mainostilaa Mikkelin suosituimmilla nettisivuilla? Julkaisemmekko viikottain kaupunkilehdessä 10 huonointa Mikkelin työllistäjää? Vai riittääkö pajojen maine hyvänä työvoimalähteenä?

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 9.12.2011

Kun minusta tuli iso

Minulta kysyttiin ensimmäisen kerran päväkodissa: "Mikä sinusta tulee isona?". Seuraavan kerran kysymys kuului ala-asteella ja yläasteella tuohon olisi pitänyt jo tietää vastaus. Vielä ammattikorkeassakaan en tiennyt mitä tarkkaan ottaen haun tehdä. Yksi syy voi olla epäselvyys mitä ammeteissa edes pitää tehdä, sen lisäksi mitä "hoidetaan eläimiä" tai "otetaan rikollisia kiinni". Mitä sinusta piti tulla isona ja mitä reittiä sitten lyösit itsesi nykyisesti päivähommastasi? Mihin se lapsuuden unelma-ammatti tyssäsi?

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 8.12.2011

Päivä käyntiin

Ala-asteelta asti meille on kerrottu aamiaisen olevan päivän tärkein ateria. Käytännössä tämä on kuitenkin päivän kiireisin ateria. Kukapa ei haluaisi nukkua pitkään ja aloittaa päivän ilman kiirettä ja huolta. Aamiaisen pitäisi olla ravitseva ja monipuolinen, mutta samaa ruokaa ei joka aamu silti jaksa laittaa saatikka syödä. Onko kahvi aamuisin se jumalten juoma, joka ratkaisee kaikki ongelmat vai paistuuko muna pannulla? Ovatko ruutiinisi vakiintuneet vuosien varrella vai onko jokainen aamu taisteluvoitto kun auringon valo miekanlailla lävistää silmäsi?

 
 

 

Viikon kysymys 5.12.2011

Ammattiosaaminen

Työmarkkinat ovat kasvaneet vaativiksi, kuten myös osaajatkin. Monen koulusta valmistuneen tavoite on olla ammattilainen ja tehdä asioita kuten ammattilainen ne tekee. Käsitteeseen ammatilainen sisältyy taito, osaaminen ja ymmärrys. Ammattilaisia kunnioitetaan, he tulevat ja hoitavat asiat kuntoon. Edes koulut eivät aina tarjoa juuri sitä osaamisen tasoa jonka osaaja haluaisi saavuttaa. Voiko missään edes oppia kaikkia? Millä tavalla olet syventänyt osaamistasi? Kuluuko kirjastokortti, onko selaimen kirjanmerkiosio täynnä vinkkipalstoja, joista tarpeen tullen voi tarkaan kuinka tietty asia menikään?

 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Päivän kysymys 2.12.2011

Eikun minä!

 

Olet 15 muun kanssa työskennellyt pajalla jo jonkin aikaa. Hommat sujuvat ja olet jo alkanut opastamaan toisiakin. Sitten  vihdoin koittaa se kaunis päivä, kun yritys ilmoittaa olevansa kiinnostunut ottamaan jonkun pajalaisista siipiensä alle. Ohjaaja suosittelee tähän erästä työtoverisia. Olet valinnasta niin kuin tasan eri mieltä. Tämä hommahan olisi selvästikin kuulunut sinulle.
 
Pajan ohjaaja pyrkii arvioimaan jokaista työntekijää, jotta hän tietää vahvuutesi ja pystyy parantaa mahdollisia heikkouksia. Näitten perusteella hän myös sitten markkinoi sinua. Aina ohjaajan "kaikkinäkevä silmä", ei kuitenkaan näe kaikkea.
 
Riittääkö ohjaajan mielipide vai olisiko valintaperusteita syytä parantaa? Mikä olisi oikeudenmukainen systeemi, että työtehtävän saisi juuri oikea henkilö?
 
 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

 

Päivän kysymys 30.11.2011

Ei aivan niin kuin piti

 

Koska pajalla ei ole ollut tarvittavia työkaluja projektin tekemiseen, olette firman johtajan kanssa sopineet, että suoritat työsi heidän tiloissaan. Työpaikalla sinulle määrätään vanhempi työntekijä opastamaan. Ensipäivistä lähtien alkaa selvitä, ettei kyseinen työntekijä ole kovinkaan innokas ohjaamaan sinua. Puhuu ettei oikein jouda, kun on kaikkea kiirettä. Takaraivossasi ajattelet kuitenkin, että kyseessä on lähinnä huoli omasta työpaikasta. Lopulta käy niin, että työsi alkaa koostua lähinnä kahvin keitosta ja työpisteen siivouksesta. 
 
Edellä esitetty skenaario on epätodennäköinen, mutta kuitenkin mahdollinen. Missä sinä haluaisit mieluiten suorittaa harjoittelusi? Pajalla,jossa ohjaajat ensisijaisesti kiinnostuneita sinun kehittämisestä työelämään vai yrityksessä, jossa sinulla on paremmat mahdollisuudet antaa pätevä kuva itsestäsi, mutta jossa olisit riippuvainen tuurista millaiseen ohjaukseen joudut.
 
 

 

Yrittäjän päivän kysymys 29.11.2011

Ihanaa! Odotettu päivä vuodesta lähestyy

Olet yrittäjä tai laitat itsesi hänen asemaan. 

Vuosi on vaihtumassa, lunta on vielä maassa, mutta mieli alkaa jo kaivata kesää. Uimarannalle pääsyä odotellessa alkaa myös postilaatikko täyttyä sadoista kesätyöpaikkahakemuksista. Edessä on tuntikausia papereiden selaamista, pitäisi erotella hyvät kirjoittajat hyvistä työntekijöistä. Lähempänä ajankohtaa olisi sitten vielä haastatteluja, joissa ajanpuutteen takia ensivaikutelma on tärkeää. Moni nuori ei varmastikaan tee parasta vaikutusta istuessaan ensimmäistä kertaa työhaastattelussa. 
 
Yhteistyö pajan kanssa poistaa tämänkaltaiset heikkoudet. Nuorella on hyvää aikaa todistaa kykynsä, yritys voi määritellä itse tason, jota se työntekijöiltään vaatii. Näetkö esteitä, miksi pajayhteistyö ei sopisi esim. kesätyöntekijän haussa vai olisiko tämä hyvä kanava? Tai löytyisikö vielä jotain parannettavaa?
 

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Viikon kysymys 28.11.2011

Sehän on muinaishepreaa!!!

 

Yrityksellä on avoin työpaikka, hausta huolimatta se ei ole löytänyt siihen työntekijää. Joten se on päättänyt kokeilla, josko oikea henkilö tulisi yhteistyöstä pajan kanssa.

Sinulla on alalle koulutus ja pajan ohjaajan mielestäkin olet sopiva henkilö. Ensimmäisessä tapaamisessa työnantaja antaa sinulle paperilla työselvityksen, mitä sinun pitäisi tehdä. Kun katsot paperia ymmärrät tai paremminkin sanottuna et ymmärrä siitä yhtään mitään. Suurin osa käsitteistä on vieraita ja sekin vähä mikä on kouluajoilta tuttua, ei riitä selvittämään kunnolla edes sitä, mistä projektissa on kysymys. Homma on selvästi aivan eri tasoa, mitä olet pajalla joutunut tekemään. Miten toimit?

a) Kerrot rehellisesti, että tämä on liian vaativa tämän hetkisille taidoillesi ja toivot yhteishenkilön ymmärtävän tilanteesi

b) Et halua vaarantaa mahdollisuuksiasi työpaikkaan, joten puret hammasta ja yrität saada työnantajan puheesta jonkinlaisen käsityksen mitä sinulta halutaan

c) Toivot, että pajan ohjaajalla riittää ammattitaitoa ja aikaa avustaa sinut projektin läpi

d) Vaihdat alaa

Kerro näkemyksesi ja keskustele aiheesta täällä!

 

 

Viikon kysymys 21.11.2011

Elämää yhteistyön jälkeen?

Pajan ohjaaja on markkinoinut sinua ahkeraan firmoille. Ylisanoista vakuuttuneena yksi yritys on päättänyt solmia kanssasi sopimuksen. Tapaamisissa annat innokaan ja osaavan kuvan itsestäsi. Sinulle suunniteltu projektikin sujuu ilman ongelmia ja valmistuu hyvissä ajoin.  
 
Kysymys kuuluukin: Uskotko tämän riittävän pitämään nimen muistissa ja puhelinnumeron tallessa, kun kesätyöpaikkoja on jaossa tai työpaikkoja vapautuu?
 
Pitäisikö olla lisäksi "työpäiväkirja", josta selviää jokainen työn eteen vuodatettu hikipisara? Vai olisiko projektin syytä olla niin haastava, että varmasti jyvät erottuvat?
 
 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.